Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 823-2 Rekultivace

04 Zalesnění a parkové úpravy

Celoplošné vyžínání buřeně v lesních výsadbách

Celoplošným vyžínáním buřeně v lesních výsadbách se rozumí odstranění maliní, ostružiní, křovin apod. Obsahem standardu je kosení, shrabání a složení do hromad.

Kácení stromů a probírka porostu

Kácením stromů se rozumí kácení stromů listnatých nebo jehličnatých v rovině nebo ve svahu s odřezáním kmene a s odvětvením a to i stromů ze sesuté zeminy, vývratů a polomů. Obsahem standardu je očištění patky, naříznutí a doříznutí kmene v potřebné výšce, současné usměrňování pádu stromu do potřebného směru tak, aby nedošlo k poškození okolí, odsekání větví nebo jejich odřezání, odměření kmene, odříznutí vršku a třísky a okroužkování středu (poloviny) kmene, odložení získaného materiálu do 20m pro plochy a přípravu území ostatní do 50 m. Popis standardu musí vymezit druh stromu (jehličnatý, listnatý) a průměr kmene.

Hloubení a kopání jamek, plošek a rýh

Hloubením a kopáním jamek, plošek a rýh pro výsadbu sazenic se rozumí zhotovení jamek , plošek a rýh pro výsadbu sazenic v rovině nebo na svahu, bez výměny půdy nebo s částečnou či úplnou výměnou půdy, v zeminách 1 až 5, v kamenouhelných hlušinách a ve štěrkových nánosech, v půdách zabuřeněných i nezabuřeněných. Obsahem standardu je rozpojení horniny ručním nářadím, výhoz výkopku s uložením na hromadu nebo na dopravní prostředek, nahrnutí ornice nebo substrátu a technologická nákladní doprava (odvoz do vzdálenosti 20 km a složení). Popis standardu musí vymezit druh práce, sklon svahu, objem a rozměry jamek, šířku a hloubku rýh, velikost plošky, třídu zeminy, množství výměny půdy v %.

Kypření meziřadových pásů rotačním kypřičem

Obsahem standardu je kypření meziřadových pásů jednosměrné nebo dvousměrné pojezdem traktoru s rotačním kypřičem.

Výsadba sazenic lesních dřevin pro rekultivaci území

Výsadbou sazenic lesních dřevin se rozumí výsadba bez vykopání jamek v zemině třídy 1 až 5, kamenouhelných hlušinách a hutnických odvalech a výsadba sazenic s vykopáním jamek v půdě zabuřeněné nebo nezabuřeněné v zemině třídy 1 až 5. bez nákladů na dodání sazenic. Obsahem standardu je usazení sazenice do jamky, přihrnutí zeminou, zalití, rozpojení horniny ručním nářadím, výhoz výkopku s uložením na hromadu. Popis standardu musí vymezit výšku sazenic, třídu zeminy, průměr a hloubku jamek.

Výsadba sazenic lesních dřevin jehličnatých sázecím strojem v řadě pro rekultivaci území

Výsadbou sazenic lesních dřevin jehličnatých se rozumí výsadba lesních dřevin prostokořenných nebo obalovaných sázecím strojem v řadě, v zemině o sklonu do 1:6 (bez nákladů na dodávku sazenic). Obsahem standardu je sázení sazenic pomocí pojezdu traktoru se strojovým sazečem lesních porostů. Popis standardu musí vymezit počet kusů sazenic v řadě a třídu osazované zeminy.

Výsadba sazenic lesních dřevin listnatých sázecím strojem v řadě pro rekultivaci území

Výsadbou sazenic lesních dřevin jehličnatých se rozumí výsadba lesních dřevin prostokořenných nebo obalovaných sázecím strojem v řadě, v zemině o sklonu do 1:6.(bez nákladů na dodávku sazenic). Obsahem standardu je sázení sazenic pomocí pojezdu traktoru se strojovým sazečem lesních porostů. Popis standardu musí vymezit počet kusů sazenic v řadě a třídu osazované zeminy.

Výsadba sazenic rychle rostoucích dřevin pro rekultivaci území

Výsadbou sazenic rychle rostoucích dřevin se rozumí výsadba sazenic rychle rostoucích dřevin bez nebo s vykopáním jamek v zemině 1 až 4 v půdách nezabuřeněných i zabuřeněných (bez nákladů na dodávku sazenic). Obsahem je úprava kořenů a korunky, usazení sazenice do jamky, přihrnutí zeminou, zalití, vykopání jamky, odhození zeminy na hromadu. Popis standardu musí vymezit průměr a hloubku jamek, druh půdy (nezabuřeněná, zabuřeněná) a třídu zeminy.

Ošetřování sazenic

Ošetřováním sazenic se rozumí:

Obsahem standardu je ožínání sazenic ručně, uložení vyžatého plevele na vyžatou plochu v okruhu kolem sazenic, odplevelení, nakypření, vypletí, odstranění poškozených částí dřeviny, případné složení odpadu na hromadu nebo naložení na dopravní prostředek, složení, technologická nákladní doprava, namíchání postřiku, naplnění do postřikovače, pojezd traktoru s postřikovačem a provedené postřiku, rozhození granulátu meziřádkově nebo hnízdově, kontrola výsadby, nahrazení uhynulých sazenic nebo semenáčků novými, kontrola výsadby, nahrazení uhynulých sazenic nebo semenáčků novými, okopání sazenic do hloubky 100 mm a do čtverce 500 x 500 mm ručně, odstranění plevele a jeho ponechání vedle okopaných ploch zřízení a odstranění bednění kolem stromu jako ochrana před poškozením stavebním provozem, řezání desek na míru, sbíjení bednění, demontáž, obrytí sazenic hluboké v kruhové ploše 1500 mm ručně, odstranění plevele a jeho ponechání vedle rytých ploch, prokopání půdy ručně v řádcích kolem sazenic do hloubky 100 mm při šířce pásu od 500 do 600 mm, ruční odstranění nánosu naplaveného bahna, trávy a křovin, narovnání a podepření sazenic, nasbírání kamene na místě kolem sazenic, donáška kamene do 50m, obložení jamek kamenem, nakopání zeminy, donáška ze vzdálenosti do 50 m, uložení zeminy kolem sazenic, zaražení kůlu vedle sazenice, upevnění sazenice ke kůlu motouzem, výchovný a udržovací řez dřevin, odnesení odpadu do 200 m, spálení odpadu, namíchání ochranného prostředku, nátěr nebo postřik ochranným prostředkem, ovázání sazenice rákosem, obalení sazenice papírem a zajištění motouzem, opíchání sazenice dokola rozsochami, klestem nebo vrbovým proutím, promíchání hnojiva se zeminou, rozhoz hnojiva organického, strojeného nebo vápenného, vpravení do půdy.

Popis standardu musí vymezit:

Ošetření a ochrana sazenic při rekultivaci

Ochranou a ošetřováním sazenic se rozumí:

Obsahem standardu je:

Výsadba obalovaných sazenic

Výsadbou obalovaných sazenic se rozumí výsadba obalovaných sazenic do předem připravených jamek s jejich donesením na vzdálenost do 50 m v rovině nebo ve sklonu v zemině 1 až 5, v kamenouhelných hlušinách a hutnických odvalech (bez nákladů na dodávku sazenic). Obsahem standardu je odstranění balu, usazení sazenice do jamky, protřepání kořenů, zasazení sazenice se zasypáním volnou zeminou, sestřižení koruny a kořenů, úprava vodní misky, zalití. Popis standardu musí vymezit sklon osazované plochy a třídu zeminy.

Síje listnáčů

Síji listnáčů se rozumí osetí hnízdová do plošek s přípravou půdy v půdě nezabuřeněné nebo zabuřeněné, ve stržích do misek s přípravou půdy v půdě nezabuřeněné nebo zabuřeněné, jednotlivých žaludů bez přípravy půdy v půdě nezabuřeněné nebo zabuřeněné a naplno břízy bez přípravy půdy v půdě nezabuřeněné nebo zabuřeněné bez nákladů na dodávku osiva. Obsahem standardu je sloupnutí drnu, prokopání a promísení půdy, odstranění nežádoucích součástek, vyklepání země z drnu do plošky, rozložení obrácených drnů kolem plošky, osetí do plošek, sázení jednotlivých žaludů bez přípravy půdy, osetí semenem břízy naplno bez přípravy půdy, zřízení misky, přivezení zeminy ze vzdálenosti do 20 m, zasypání misky, vysetí semene s přihrnutím zeminy a položení klestu.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00